We kennen ze allemaal, deze lavendelzakjes van Provençaalse stof die je klerenkast fris en fruitig en insectenvrij houden.
Het stof van deze zakjes heeft meer klassieke motieven.
Gevuld met 18 gram geurlavendel of lavandin.
Klassieke bloemen met een twist zijn leuk.
Deze is prima winterhard en zeer makkelijk.
Heeft een lang leven, ook in de vaas.
Vrolijk braaf vertier.
Oorspronkelijk inheems.
Het zijn ouderwetse planten met inheemse wortels. Uitstekend geschikt dus voor onze tuinen sterk en makkelijk en ook aantrekkelijk voor nuttige insecten, bijen en vlinders.
Compact en rijk bloeiend.
Half gevuld, dus nog wel met een open hart.
Het geheim van eeuwige schoonheid.
Voor insecten zijn vooral inheemse planten, of planten die daar op lijken nuttig. Veel inheemser dan dit wordt het niet. Vlinder bijen en zweefvliegen zijn hier dol op.
Ze worden wat schaarser in het wild. Misschien heb je een pklekje voor deze jeugdherrinering in je tuin.
eenvoudige schoonheid.
Braaf soepenkruid van vroeger. Plantaardige bouillon. De planten kunnen het best zo lang mogelijk van de bloei gehouden door bemesting en regelmatig terug snijden. Dat verdraagt de plant prima.
Maggieplant heeft een sterke smaak die snel overheerst. Een echt keukenkruid dus, maar ach, als de bloeistengel eenmaal omhoogschiet is dat ook nog eens goed voor een heerlijk geurig boeket.
Door de Romeinen uit Iran gehaald.
'Borealis' is een kruising van 'Kiev #8' x 'Tomichka' gemaakt door de Universiteit van Saskatchewan.
Het is een vroeg, gezond en vitaal ras. De 1,5 cm grote geblokte vruchten rijpen vanaf begin juni. Van een volwassen plant haal je in 2 weken zo'n 2 kg oogst.
Ze is niet goed zelfbestuivend, combineren met een of meerdere andere rassen is daarom nodig.
Had ik al verteld hoe gezond ze zijn? Ze bevatten meer vitamine C dan sinaasappels, zijn kijk aan kalium, ijzer en fosfor en zijn zo energierijk als druiven.
Twee tot 5 kg per struik zoetzure vruchten met een bittertje oogst je de komende dertig jaar per struik eind mei, begin juni.
Meerdere rassen bij elkaar geeft meer opbrengst.
'Altai' is een extreem winterharde Slowaakse variëteit.
Blauwe honingbes bloeit in april en de vruchten rijpen in juni.
Rijp zijn ze ook van binnen paars-blauw, onrijp smaken ze bitter. Bij twijfel dus even proeven, ze horen fris-zoet te zijn.
Ze zijn zelfbestuivend maar als je verschillende rassen bij elkaar plant dragen ze beter.
'Wojtjek' is een professioneel Pools ras.
Glanzend purper blad en de hele zomer heerlijk geurende bloemen. Gednoeg reden om deze aan een rek op onze binnenplaats te zetten waar we met Citrus, jasmijn, Trachelospermum en andere geurende planten een geur paradijsje van zijn aan het maken.
Ze kunnen, met steun, 4 meter of meer worden, maar ze bloeien op eenjarige scheuten, dus je kunt ze naar hartelust in vorm knippen.
Plant je hem niet voor jezelf, doe het dan voor het insectenevenwicht in je tuin. Met name hommels en motten komen op de geur af. De rode bessen worden door zangvogels gegeten.
Deze bescheiden schoonheid bloeit eindeloos en geurt heerlijk bovendien.
Je mag haar in het voorjaar tot 50 cm diep terugknippen. Hinderende takken mag je elk moment wegknippen.