kwekerij Bastin
Nieuwenhuysstraat 29
6336 XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Onze voorraad omvat doorgaans ongeveer 1000 soorten tuinplanten.

We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mens-, bijen- en vlindervriendelijke planten, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

We kweken onze planten natuurlijk, volgens biologische principes, volledig vrij van chemische of biologische bestrijdingsmiddelen. Onze potgrond is uitsluitend biologisch bemest, 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Meer over hoe wij werken lees je hier: over onze kwekerij

activiteiten 2024

Tijdens onze themadagen is de kwekerij behalve zaterdag ook op zondag en soms op maandag extra open, steeds van 10:00 tot 17:00 uur.

Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief voor actuele informatie over onze themadagen.

Voor 2024 is de planning:

zaterdag en zondag 2 en 3 maart Hellleborusdagen, tientallen soorten handbestoven en geselecteerde winterrozen

vrijdag 29 maart Goede vrijdag, gewoon open

maandag 1 april extra open voor 2e Paasdag

zaterdag 27 april gewoon open op Koningsdag

zaterdag en zondag 11 en 12 mei zijn onze onvergetelijke groentedagen, vele tientallen soorten tomaten, pompoenen, courgettes, komkommers, pepers, paprika's, eenjarige kruiden en andere groenteplanten, markt met onder andere delicatessen, terras, zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”

zomerse sfeer op de kwekerij

donderdag 9 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 20 mei extra open voor tweede Pinksterdag

zaterdag en zondag 6 en 7 juli Lavendeldagen, grote markt, terras en muziek, veel vrolijk geurend vakantiegevoel met lavendel

 



zaterdag en zondag 28 en 29 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, kalebassen, siervruchten, pompoenmarkt en uitgebreid terras met onder andere pompoensoep, pompoenbrood en gebak

 

De weg naar de kwekerij vind je hier.

winterroos, of kerstroos

Vasteplanten kwekers hebben het liefst gewoon over Helleborus, of als het moet; dan liever winterrozen in plaats van kerstrozen.

Er zijn maar weinig Helleborus soorten die van nature met kerstmis bloeien. De meest geschikte soorten voor de tuin bloeien eind februari, begin maart.

Rond die tijd organiseren wij daarom Helleborusdagen, zodat je ze bloeiend kunt uitzoeken. Je kunt ze dan ook prima planten. De actuele voorraad Helleborus en andere planten kun je altijd opzoeken in onze webwinkel. Meer over de verzorging en verschillende soorten Helleborus lees je hieronder.

Helleborussoorten

Er bestaat een groot aantal verschillende soorten Helleborus. De naam kerstroos slaat eigenlijk vooral op Helleborus niger die vroeger in kassen werd vervroegd om ze rond de kerst bloeiend in huis te halen. Tegenwoordig zijn er ook kruisingen met andere soorten die zich hier goed voor lenen.

Wildvormen hebben spannende Nederlandse namen als: wrangwortel, stinkend nieskruid en oosters nieskruid.

Veel van die botanische soorten staan als een soort collectie in onze tuin, een lijstje van die verzameling: H. argutifolius (H. corsicus / H. lividus subsp. corsicus), H. atrorubens, H. cyclophyllus, H. dumetorum, H. foetidus, H. multifidus, H. odorus, H. purpurascens, H. thibetanus, H. torquatus en H. viridis subsp. occidentalis.

Meest opvallend in onze tuin zijn de vele verschillende types en kweekvormen van Helleborus x orientalis.

Helleborus orientalis Picotee AbrikoosHelleborus orientalis GeelHelleborus orientalis Picotee Wit

De wildvormen hebben groene en soms witte of roze bloemen. Ze zijn erg leuk voor verzamelaars en fanatieke liefhebbers. Soms hebben we er oplanten van in kleine aantallen. Helleborus viridis subsp. occidentalis bijvoorbeeld vinden we leuk omdat deze nog sporadisch in de Ardennen voorkomt.

Van een aantal deze soorten bestaan weer ondersoorten, cultivars en een aantal onderlinge kruisingen of hybrides zoals:

Helleborus x ericsmithii, H. x nigercors, H. x orientalis en H. x sternii

Helleborus niger

Helleborus niger is de meest bekende soort, een echte ouderwetse klassieker. Het is een leuke, onopvallende, natuurlijke plant, die als ze het naar haar zin heeft gemakkelijk kan verwilderen op een droge en liefst een beetje zonnige plek.

Helleborus orientalis

Helleborus x orientalis, H. hybridus, of ‘oosters nieskruid’ is als meest kleurrijke en standvastige soort zeer geliefd.

Door vele jaren handveredeling zijn verschillende kleuren en vormen ontwikkeld zoals: wit, purper, geel, abrikoos’, ‘picotee’ en dubbelbloemig. Vegetatief vermeerderde cultivars zijn er vrijwel niet maar veredelaars weken al tientallen jaren aan gezonde planten met zuivere kleuren, rechtopstaande bloemen, stevige stelen, bijzondere zuivere kleuren en gevulde bloemen. Helleborus kwekers hebben hun eigen ouder lijnen soms kun je zelfs aan de plant zien waar deze vandaan komt.

De uitgeselecteerde moederplanten worden met de hand bestoven. Dit is tijdrovend handwerk dat alleen door specialisten wordt gedaan. De echt goede Helleborus x orientalis planten blijven hierdoor schaars.

Spontane zaailingen in de tuin laten we maar zelden staan omdat maar weinig kruisbestoven nakomelingen aan hun ouderplanten kunnen tippen. Alleen ‘Picotees’ lijken tot nu toe redelijk zaadvast.

Helleborus orientalis dubbelbloemig, gevuld, wit gespot (guttatus)Helleborus orientalis dubbelbloemig, gevuld, zwartHelleborus orientalis dubbelbloemig, gevuld, roze

Helleborus hybrides

Helleborus x ericsmithii, Helleborus x nigercors en Helleborus x sternii lijken met hun grote witte, of abrikoos roze bloemen op elkaar. Ze worden wel gezaaid maar de meeste zijn vegetatief vermeerderd zodat je ook als ze niet bloeien precies weet hoe ze bloeien. De grote bloemen blijven lang aan de plant terwijl ze verkleuren van wit, abrikoos of roze naar groen. Echte kamerplanten zijn het niet, maar je kunt ze tijdens de bloei ook een paar weken in huis houden. Ze hebben zuidelijk, deels mediterraan bloed en zijn wat vorstgevoelliger dan de andere soorten die grotendeels uit het koude landklimaat van de Balkan afkomstig zijn.

Goede vormen van Helleborus x ericsmithii zijn: 'Bob's Best', 'Candy Love', 'Pink Beauty' en 'Silver Moon'. Nieuwere nog wat minder bekende cultivars zijn 'Angel Glow', Pirouette' en 'Winter Sunshine'.

Goede vormen van Helleborus x nigercors zijn: ‘Alexia', 'Emma' ('Amalia'), 'Green Corsican', 'Le Maxx Creme', 'Pink Beauty', 'Snow Love' en 'White Beauty'.

Van Helleborus x sternii zijn: 'Ashwood Strain', 'Blackthorn Strain' en 'Boughton Beauty' onze favorieten. Dit zijn zaairassen.

Helleborus foetidus

Of ‘stinkend nieskruid’ wordt alleen gezaaid maar de verschillende types zijn relatief zaadvast. De plant moet in de tuin de mogelijkheid krijgen zich zelf uit te zaaien want ze leven maar een paar jaar. Als je ze laat uitzaaien krijg je een mooie vaste groep die vaak al in de herfst begint te bloeien en de bloei na een pauze onder de sneeuw in het voorjaar vrolijk hervat.

Helleborus foetidus heeft een groot verspreidingsgebied en is prima winterhard.

We vinden ‘Wester Flisk’, 'Miss Jekyll', 'Sienna', 'Sopron' en 'Vogezen' goede, tuinvaardige vormen.

Helleborus cyclophyllus een zeldzame wildvorm in onze tuin.

verzorging, standplaats

Helleborus staat bekend als een schaduwplant maar dat is niet helemaal juist. Ze tolereren schaduw maar staan liefst niet al te donker. Als ze wat zonniger staan staan ze ook droog en dat is bevorderlijk voor hun gezondheid. Behalve zon houden ze ook allemaal erg van kalk we geven daarom graag wat brokjes gestampte mergel in het plantgat. Om de paar jaar kun je in de winter wat extra kalk strooien.

Als het blad van Helleborus orientalis in de herfst zwarte vlekken krijgt kun je dit het beste volledig wegsnijden. Het verstandigst is het dit standaard te doen in november. Het is een schimmel infectie die bekend staat als ‘black spot’. De sporen worden door opspattend regenwater verspreid. Het wegknippen van het blad heeft als voordeel dat je de bloemen in het voorjaar beter ziet. Tegen het einde van de bloei maakt de plant nieuw blad.

Helleborus x ericsmithii, Helleborus x nigercors en Helleborus x sternii zijn bladhoudend en staan liefst wat beschut op een droge, warme, zonnige plek.

Helleborus foetidus mag, als ze zich hebben uitgezaaid en nieuwe grondscheuten vormen tot de grond worden teruggesnoeid. Ook de cultivars komen redelijk echt uit zaad terug.

Helleborus verdraagt verplanten slecht, als het echt moet doen het dan in september. De plant zal er jaren over doen zich te herstellen.

Helleborus combineert goed met longkruid (Pulmonaria) en pioenrozen (Paeonia) op een halfbeschaduwde plek. Het longkruid bloeit na de winterrozen en maakt daarna goed bodembedekkend blad. De pioenen groeien daar in mei weer overheen.

Mocht het nog te koud zijn buiten om volop van de bloemen te genieten dan kun je een paar bloemen knippen en in een drijfschaal binnen zetten. Daarin blijven ze lang mooi.

Beschrijvingen per cultivar en welke Helleborus soorten op de kwekerij aanwezig zijn als plant kun je opzoeken in onze webwinkel.

Helleborus cyclophyllus een zeldzame wildvorm in onze tuin.

Winterrozen zijn goede drachtplanten voor bijen en andere insecten.





 x 
winkelwagen is leeg

nieuwsbrief

Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief. Hij bevat tuintips, informatie over planten, tuinieren, recepten, tuinverhalen en natuurlijk het laatste nieuws over onze activiteiten.

Vul hieronder je e-mail adres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen.

je e-mail adres:


en liefst, maar niet verplicht, ook:
 

 

naam:
woonplaats:
opmerkingen:
inschrijven uitschrijven

Uiteraard mag je er op rekenen dat deze gegevens veilig zijn bij ons en dat ze niet aan derden worden verstrekt.

nieuwsbrief archief

Ontdek wat onze themadagen precies inhouden. Tuintips, receptjes, avonturen.

Oude nieuwsbrieven, vanaf nummer 56, kun je hier lezen:

archief

prijslijst

prijslijst van vaste planten, kruiden, lavendel, mediterrane , prairie en andere tuinplantenOnze prijslijst met het volledige sortiment kun je hier downloaden als PDF: prijslijst.pdf


meer over mijn boek

'Puur Mediterraan Tuinieren' gaat over mijn liefde voor geurende planten zoals lavendel, Cistus, Phlomis, rozemarijn en tijm, waar deze vandaan komt, hoe ik kweker werd met een voorliefde voor mediterrane planten en hoe ik ze niet alleen in de tuin maar ook in het eten toepas. Bij veel planten staan kleine mediterrane gerechtjes, niet alleen van mijzelf, maar ook van bevriende topkoks zoals Claude Pohlig uit Brussel. Het bevat anekdotes over planten en plantenmensen zoals collega kwekers en botanici, over ons leven op de kwekerij rondom onze 300 jaar oude boerderij in het Limburgse heuvelland. Hoe ik behalve dol op tuinieren gek ben op koken en hoezeer we daar in de zomer aan 'tafel 7' van genieten.

Puur Mediterraan Tuinieren, Roger Bastin, Kosmos uitgevers

De gedrukte versie is helaas uitverkocht maar je kunt het wel nog gratis downloaden: puur mediterraan tuinieren als PDF:

Tuinboek 'Puur Mediterraan Tuinieren' als gratis download.

 

 

Meer lezen en foto's zien uit het boek kan hier:

puur Mediterraan tuinieren



zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

 
 
 
 

 terug naar boven ↑ ©2025 de planten van kwekerij Bastin ↑ terug naar boven