kwekerij Bastin
Nieuwenhuysstraat 29
6336 XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Onze voorraad omvat doorgaans ongeveer 1000 soorten tuinplanten.

We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mens-, bijen- en vlindervriendelijke planten, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

We kweken onze planten natuurlijk, volgens biologische principes, volledig vrij van chemische of biologische bestrijdingsmiddelen. Onze potgrond is uitsluitend biologisch bemest, 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Meer over hoe wij werken lees je hier: over onze kwekerij

activiteiten 2024

Tijdens onze themadagen is de kwekerij behalve zaterdag ook op zondag en soms op maandag extra open, steeds van 10:00 tot 17:00 uur.

Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief voor actuele informatie over onze themadagen.

Voor 2024 is de planning:

zaterdag en zondag 2 en 3 maart Hellleborusdagen, tientallen soorten handbestoven en geselecteerde winterrozen

vrijdag 29 maart Goede vrijdag, gewoon open

maandag 1 april extra open voor 2e Paasdag

zaterdag 27 april gewoon open op Koningsdag

zaterdag en zondag 11 en 12 mei zijn onze onvergetelijke groentedagen, vele tientallen soorten tomaten, pompoenen, courgettes, komkommers, pepers, paprika's, eenjarige kruiden en andere groenteplanten, markt met onder andere delicatessen, terras, zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”

zomerse sfeer op de kwekerij

donderdag 9 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 20 mei extra open voor tweede Pinksterdag

zaterdag en zondag 6 en 7 juli Lavendeldagen, grote markt, terras en muziek, veel vrolijk geurend vakantiegevoel met lavendel

 



zaterdag en zondag 28 en 29 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, kalebassen, siervruchten, pompoenmarkt en uitgebreid terras met onder andere pompoensoep, pompoenbrood en gebak

 

De weg naar de kwekerij vind je hier.

We geven onze borders graag een natuurlijke uitstraling onder andere door het gebruik van grassen. Ze maken een border vanzelfsprekend; het klopt gewoon. In de natuur komen plantengemeenschap zonder grassen vrijwel niet voor.

Bij een prairieborder wordt dit als het ware overdreven Naar het voorbeeld van natuurlijke steppe of prairiegraslanden. Het is een van onze favoriete plantencombinaties.

We hebben op onze kwekerij ook een groot stuk natuurlijke tuin in de vorm van een bloemrijke wilde berm. Dat is niet hetzelfde. In de bloemenberm staan inheemse planten die pas echt indrukwekkend zijn in grote aantallen. Je moet hier veel ruimte voor hebben en dat heeft niet iedereen in zijn tuin. Een prairieborder kan al op een kleine oppervlakte indrukwekkend zijn.

Onze prairie border lijkt in de zomer een reusachtige bos bloemen. In de winter genieten we van het weelderig wuivende vedergras.

planten

Grassen zijn in de prairieborder in de meerderheid. We combineren ze graag met onze favoriete Amerikaanse planten zoals Echinacea, Agastache, Baptisia, Veronicastrum, Helenium, Ratibida en Rudbeckia voor de echte prairie sfeer. Ook Aster, Salvia, Verbena, Achillea, Coreopsis, Cirsium, Eryngium en andere zonminnende vaste planten zijn geschikt. Planten die veel bladmassa maken, zoals Geranium, raad ik af in een prairie te planten omdat ze andere soorten te zeer verdringen.

Echte prairieplanten zijn goed winterharde vaste planten die van nature voorkomen in een landklimaat met warme zomers en strenge winters. De meeste bloeien lang en tot diep in het najaar.

meteen naar de planten

In onze webwinkel vind je een speciale prairieplanten categorie met foto's en beschrijvingen van de actuele voorraad. Als je meer advies wil over de teelt, verzorging en standplaats van prairieplanten lees je beter eerst hieronder verder.

bodem

Priarieplanten zijn over het algemeen stoere planten die veel verdragen. De echte prairies krijgen elk jaar wel een prairiebrandje over zich heen. Van sommige soorten kiemen de zaden pas als een brand is gepasseerd. Dat is een ideaal moment voor ontkieming omdat er dan ruimte is voor de jonge kiemplantjes om zich te ontwikkelen.

Het enige waar prairieplanten van nature slecht tegen kunnen is nattigheid en met name in de winter. De bodem moet dus redelijk doorlatend zijn en voor de meeste soorten niet al te rijk.

bemesting

De mestbehoefte van een prairieborder is gering. Kali rijke messtoffen genieten de voorkeur. Ik strooi in het voorjaar de as uit onze houtkachels in de prairieborder en geef in het late voorjaar nog wat plantaardige mest korrel van Plant Health Care.

PHC is een groothandel je kunt hun organische meststoffen bij ons op de kwekerij kopen.

water

Met water geven doe je je prairieborder geen plezier. Probeer er volledig van af te zien. Zelfs als de planten net zijn geplant krijgen ze van ons geen water. De wortels moeten zelf op zoek naar water ook als ze het soms even moeilijk hebben. Alleen bij aanhoudende extreme droogte kan jonge aanplant een keer goed beregend worden.

onderhoud

Een prairieborder vraagt weinig verzorging. Omdat er geen water wordt gegeven kiemen er in droge periodes geen onkruiden. Als het onkruid vanaf het begin goed wordt bijgehouden heb je er op den duur geen omkijken meer naar.

Het is wel aan te raden in de zomer af en toe uitgebloeide bloemen weg te knippen voor meer bloei. Agastache kun je begin juni half terugknippen om vollere planten te krijgen die tot diep in het najaar bloeien.

natuur

De planten in de prairie zijn zeer geliefd bij vlinders, bijen en andere nuttige insecten. Ze bloeien tot diep in de herfst en kunnen dan nog een belangrijke nectarbron vormen.

grassen

Vedergras (Stipa tenuissima) vormt de basis van onze prairieborder. Het is het hele jaar prachtig goudgeel en beweegt elegant mee met de wind.

In natte winters kan een deel van de planten uitvallen. In dat geval scheur je eenvoudig de overgebleven planten in drieen en vult daarmee de gaten. Ze zaaien zich ook rijkelijk uit als bron van vernieuwing. Plant de zaailingen in plukjes zodat de afzonderlijke polvorm behouden blijft.

Je kunt vedergras beter niet helemaal terugknippen. In plaats daarvan kun je in het voorjaar de uitgebloeide aren er met de hand uit te trekken. Als je echt vind dat je moet knippen, doe dat dan alleen als de plant aan de groei is.

Stipa staat graag luchtig en is vooral geschikt voor de randen van de border. Achteraan of meer naar het midden plant ik graag wat robustere grassoorten zoals: Calamagrostis, Chasmanthium, Eragrostis, Molinia, Panicum, Sorghastrum en Sporobolus. In de herfst krijgen de meest grassen prachtige herfstkleuren. In de winter staan ze theatraal overeind als kathedralen.

Verbena bonariensis zwevende schermen boven de prairieVerbena bonariensis zwevende schermen boven de prairieVerbena bonariensis zwevende schermen boven de prairie

zonnehoed

Echinacea heeft de laatste jaren een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Deze revolutie begon in 1968 met de bewering van Ronald McGregor dat het mogelijk zou zijn verschillende soorten Echinacea onderling te kruisen. Niemand besteedde daar veel aandacht aan tot Jim Ault van de botanische tuin van Chicago dit las en in 1997 zijn kruisingsproject opzette. De resultaten waren verbluffend en vonden snel navolging.

In Nederland werden belangrijke bijdragen geleverd door Arie Blom (o.a. 'Hot Papaya') en Marco van Noort. (o.a. 'Hot Summer')

Het duurt zeker vijf jaar om van kruising tot introductie van een nieuwe cultivar te komen. Echinacea 'Art's Pride' ('Orange Meadowbride'), de eerste van de nieuwe cultivars, werd in 2004 geïntroduceerd.

Wij zijn erg enthousiast over de warme kleuren die we ter beschikking kregen om onze prairie mee op te fleuren. Onze liefde voor de stijl is er alleen maar door toegenomen. Maar er wordt door sommigen ook wel geklaagd over de standvastigheid van de nieuwe Echinacea cultivars.

Volgens mij zijn de ervaringen van de klagers opgedaan op ongeschikte standplaatsen. Het zijn nu eenmaal geen schaduwplanten. Ze vereisen volle zon en voedzame doorlatende grond. Mijn ervaringen zijn tot nu toe zeer goed op de rijke, doorlatende, Limburgse leem in onze tuin.

Een aantal van onze favoriete cultivars van Echinacea zijn: 'After Midnight', 'Fatal Attraction', 'Firebird', Flame Thrower', 'Green Envy', 'Green Jewel', 'Hot Papaya', Hot Summer' en 'Sunset'.

In onze webwinkel tref je meestal zo'n 30 tot 40 verschillende Echinacea aan.

textuur

Zonnehoed en zonnekruid (Helenium) zijn prachtige prairieplanten maar ze hebben allemaal dezelfde bloemvorm. Om wat variatie aan te brengen in de vormen is het belangrijk om deze af te wisselen met planten met langerekte of aarvormige bloeistengels zoals Salvia en Veronicastrum en Sanguisorba.

weefplanten

Om van een border een geheel te maken kun je behalve grassen ook een of meer soorten bloeiende planten herhalen. Je weeft ze als het ware door het ontwerp.

Verbena bonariensis leent zich hier erg goed voor omdat de plant zelf vrijwel geen plaats inneemt en de paars-blauwe bloemschermen als het ware boven de border zweven.

Perovskia (Russische salie) is een plant van de Siberische steppe (een soort Djenghis Khan lavendel) die met haar violette wolkjes en zilveren blad zorg voor afwisseling. De zilveren stengels zijn ook in de winter waardevol. Ze staat verspreid door onze border.

Wit wilgenroosje (Chamerion angustifolium f. albiflorum) wordt wat fors maar kan hier en daar prima een gat vullen. Als je de bloemen regelmatig wegknipt bloeien ze lang mee met de rest.

Aan de randjes tussen het vedergras gebruik ik graag Allium cernuum (indianen bieslook). De bloemen van deze bieslook hangen als belletjes an de gebogen purperen bloemstelen. Je kunt hem ook eten net als gewone bieslook; een eerste stap in de richting van de eetbare prairie.

Verbena bonariensis zwevende schermen boven de prairiewit wilgenroosje als weefplant ook voor de prairieborderAllium cernuum voor de randjes van de prairieborder

prairieborder ontwerpen

We hebben met veel plezier niet alleen onze eigen, maar ook een aantal verschillende prairieborders ontworpen voor particuliere tuinen en een park. Mocht je advies nodig hebben bij je eigen tuin dan helpen we graag. Als de tijd het toelaat ontwerpen we eventueel eenvoudig schetsontwerp met onze planten voor je tuin.

Liever verwijzen we voor gedetailleerd en weloverwogen ontwerp naar de aan onze kwekerij verbonden tuin- en landschapsarchitecte.

prairieborder zien

Je kunt de genoemde planten bijna allemaal zien in de prairie border op onze kwekerij. De foto's zijn daar gemaakt door ons en een aantal door Hans van Horssen.

Kijk als je genoemde planten bij je bezoek aan de kwekerij wil aanschaffen eerst even in onze webwinkel of ze voorradig zijn.





 x 
winkelwagen is leeg

nieuwsbrief

Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief. Hij bevat tuintips, informatie over planten, tuinieren, recepten, tuinverhalen en natuurlijk het laatste nieuws over onze activiteiten.

Vul hieronder je e-mail adres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen.

je e-mail adres:


en liefst, maar niet verplicht, ook:
 

 

naam:
woonplaats:
opmerkingen:
inschrijven uitschrijven

Uiteraard mag je er op rekenen dat deze gegevens veilig zijn bij ons en dat ze niet aan derden worden verstrekt.

nieuwsbrief archief

Ontdek wat onze themadagen precies inhouden. Tuintips, receptjes, avonturen.

Oude nieuwsbrieven, vanaf nummer 56, kun je hier lezen:

archief

prijslijst

prijslijst van vaste planten, kruiden, lavendel, mediterrane , prairie en andere tuinplantenOnze prijslijst met het volledige sortiment kun je hier downloaden als PDF: prijslijst.pdf


meer over mijn boek

'Puur Mediterraan Tuinieren' gaat over mijn liefde voor geurende planten zoals lavendel, Cistus, Phlomis, rozemarijn en tijm, waar deze vandaan komt, hoe ik kweker werd met een voorliefde voor mediterrane planten en hoe ik ze niet alleen in de tuin maar ook in het eten toepas. Bij veel planten staan kleine mediterrane gerechtjes, niet alleen van mijzelf, maar ook van bevriende topkoks zoals Claude Pohlig uit Brussel. Het bevat anekdotes over planten en plantenmensen zoals collega kwekers en botanici, over ons leven op de kwekerij rondom onze 300 jaar oude boerderij in het Limburgse heuvelland. Hoe ik behalve dol op tuinieren gek ben op koken en hoezeer we daar in de zomer aan 'tafel 7' van genieten.

Puur Mediterraan Tuinieren, Roger Bastin, Kosmos uitgevers

De gedrukte versie is helaas uitverkocht maar je kunt het wel nog gratis downloaden: puur mediterraan tuinieren als PDF:

Tuinboek 'Puur Mediterraan Tuinieren' als gratis download.

 

 

Meer lezen en foto's zien uit het boek kan hier:

puur Mediterraan tuinieren



zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

 
 
 
 

 terug naar boven ↑ ©2025 de planten van kwekerij Bastin ↑ terug naar boven  

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.